E-Shock Voorjaar 2018

Column Jessica


Voortschrijdend inzicht

 

Hoewel ik rond de allergie van mijn dochter jaren heb gedacht in vrolijke mogelijkheden en u daar ook vaak deelgenoot van hebt gemaakt, ben ik mijn overenthousiaste, benadering van de allergie ergens allong the way kwijtgeraakt. Een realistischer uitgangspunt zag het licht. 

 

Toen ik vorig jaar op 3 april tegen een uur ‘s middags werd gebeld door een vriendinnetje van mijn dochter, met de mededeling dat ik snel naar hun basisschool moest komen omdat mijn dochter te benauwd was om te praten, sloeg de wereld onder mijn voeten vandaan. Ik trof mijn dochter slap, benauwd en doodziek aan, hangend in een stoel in de hal. De kinderen hadden zelf de EpiPen en medicatie klaargelegd. Lang verhaal kort; EpiPen toegediend, 112 gebeld, ambulance kwam en er volgde een opname en een hele lange nasleep met de nalatige school, de onderwijsinspectie en andere betrokkenen, die tot op de dag van vandaag, bijna een jaar later, duurt.

 

Al die jaren vol instructies, spreekbeurten, schooluitjes waarbij wij mee gingen als begeleiding, al die aparte paas-, kerst-, voorlees- en koningsontbijtjes en andere feestjes waar wij apart eten voor regelden, het contact onderhouden met school en meehelpen bij allerlei activiteiten om de lijnen zo kort mogelijk te houden en het gedurende schooltijden constant stand by staan; onze telefoon gaat niet uit als onze dochter niet thuis is.

 

Ik deed het allemaal, in de illusie verkerende dat het als het zover was, goed zou komen. Dat iemand anders in geval van nood zou doen wat wij als ouders ook doen om ons kind te redden; klachten serieus nemen, EpiPen prikken, 112 bellen en onze dochter niet alleen laten. Het is niet moeilijk, maar iemand moet het wel dóen.

 

Mijn enthousiaste benadering gaf mijn dochter uiteraard heel veel mogelijkheden om aan zoveel mogelijk activiteiten mee te kunnen doen. Dit heeft naast bergen energie die het mij achteraf gezien kostte, haar een schat aan mooie ervaringen opgeleverd. Nu ze ouder is en ik de basisschooltijd overzie, kan ik al die moeite en ervaring samenvatten in een nieuw inzicht:

 

Leer jouw kind en zijn omgeving de symptomen van een allergische reactie herkennen!

 

Het toedienen van de EpiPen krijgt enorm veel aandacht, maar dat is zo moeilijk niet. Dopje eraf, dijbeen, klik, klaar.  Het blijkt juist fout te gaan bij het interpreteren van de symptomen.

 

Het staat of valt met het herkennen van symptomen en het adequaat handelen.

 

Vaak begint een instructie met hoe je een reactie moet voorkomen. Met de ervaringen die ik heb opgedaan, zou ik nu een instructie starten met het herkennen van de symptomen en het toedienen van de EpiPen.

 

Mensen moeten zich niet bezighouden met de vraag of het een keer gebeurt, maar met de vraag wat ze moeten doen op het moment dát het gebeurt.

 

Weg met de illusie dat het “in mijn school” of “in mijn huis” niet zal gebeuren en de koe bij de hoorns vatten.

 

Daarna kan je kijken naar wat je kan doen om het risico op een reactie te verkleinen. Verkleinen is iets anders dan helemaal voorkomen. Je kunt namelijk met de allerbeste voorzorgsmaatregelen, alle liefde, tijd, energie en scholing niet 100% voorkomen dat er een reactie plaats vindt.

 

Weten wat je dan moet doen en het daadwerkelijk doen.

 

Dat is waar het om draait.

 

Please, spread the word.

Jessica

 

 

 

Symptomen kunnen zijn:

 

Zwelling van de huid, roodheid of jeuk van lippen, huid, oogleden, handen of elders, galbulten, zwelling van de tong, moeite met praten, anders praten, gevoel van haartjes op de tong, branderig gevoel op de tong, blauwe lippen,   zwelling van keel, hoesten, hoorbaar ademhalen, dik gevoel in de keel, benauwdheid, piepend ademhalen, moeite met praten, heesheid, kortademig, bewustzijnsdaling, moe zijn, duizelig, willen gaan slapen, verminderd aanspreekbaar zijn, flauwvallen, bewusteloosheid, buikkrampen, buikpijn, misselijkheid, braken vaker dan 1 keer, diarree vaker dan 1 keer.

Je kan ook een paar van de symptomen hebben.

Blijf bij een kind met dat bekend is met een ernstige allergie altijd alert als het zich niet lekker voelt.


Volg het actieplan dat je van je arts gekregen hebt op bij het NAN hebt besteld.


Laat de desbetreffende persoon liggen


Zorg dat de luchtweg vrij blijft en let op dat de persoon zich niet kan verslikken


Stabiele zijligging, of als de situatie het toelaat, op de rug met de benen hoger dan het hoofd/ benen omhooghouden.


Laat de desbetreffende persoon niet alleen.


Weet je zeker dat het kind het allergeen binnen heeft gekregen waar het allergisch voor is? Dien meteen de EpiPen toe en bel 112.


Ook als je twijfelt de EpiPen toedienen.

 

 

Download
Column Jessica
Download het artikel en lees waarom je eerst de situatie moet herkennen. Welke symptomen treden op en hoe reageer je daar op.
-
Column Jessica voorjaar 2018.pdf
Adobe Acrobat document 290.1 KB