E-Shock Voorjaar 2018

Het verslag van de 4e NORA bijeenkomst


Dit overzichtje geeft de huidige trends weer in management van anafylaxie zoals deze besproken is bij de vierde Internationale Netwerk voor Online Registratie van Anafylaxie (NORA) conferentie gehouden in april in Berlijn 2017.


De huidige registratie gegevens van anafylaxie laat zien dat Hymenoptera (wespen)-gif, voedsel en farmaceutische medicijnen nog steeds de meest voorkomende triggers van anafylaxie zijn.
Zeldzame triggers omvatten witlof, kardemom, asperges en goji-bessen.


Een meta-analyse op recente trends in anafylaxie door insectengif laat voor de eerste keer zien, hoewel gegevens over de werkzaamheid van insectengif-immunotherapie beperkt zijn, dat het optreden van ernstige reacties na herhaalde steekgebeurtenissen kunnen worden voorkomen en de kwaliteit van leven van patiënten verbeterd wordt.
Moleculaire diagnostiek van anafylaxie bij insectengif verbeterde diagnostische sensitiviteit en specificiteit aanzienlijk.

 


Zelfbehandeling van anafylaxie is uitermate belangrijk.

 

Recente gegevens van het anafylaxie register laten een stijging zien (van 23% in 2012 tot 29% in 2016) bij het gebruik van adrenaline zoals aanbevolen in de richtlijnen.

Een enquête over de implementatie van richtlijnen, uitgevoerd onder de centra dat rapporteert aan het anafylaxieregister, wijst op de omvang waarop de richtlijn is bekeken en is geïmplementeerd.

Rapporten over verschillende gevallen in het anafylaxie-register illustreren de diversiteit van deze potentieel levensbedreigende reactie.

 

Component - Resolved Diagnostiek kan helpen om sensibilisatieprofielen te specificeren bij anafylaxie, met name in termen van het risico op ernstig reacties. 

Recente studies over het bewustzijn van anafylaxie laten zien dat trainingsmethoden effectief zijn; niettemin, doelgroepen en leermethoden moeten verder wetenschappelijk onderzoek ondergaan in de komende jaren.

 

 

Download
Kans op overlijden door anafylaxie
Een kort overzicht van de huidige trends in het management van anafylaxie zoals deze besproken op basis van de bevindingen uit de analyse van de registratie van het Europese Anafylaxie Register.
-
Download het artikel en lees wat er besproken was.
NORA Verslag 4e bijeenkomst.pdf
Adobe Acrobat document 282.0 KB