Allergie & Anafylaxis

Zoals ook op de pagina "Wat is Allergie" te lezen is, is allergie is een overgevoeligheidsreactie van het afweersysteem op stoffen van buiten het lichaam die normaal niet een dergelijke reactie geven. 

Specifiek is het een immuunreactie waarbij er Immunoglobuline Type E antilichamen worden aangemaakt tegen bepaalde stoffen. 
Dit is ook het doel van het afweersysteem (het immuunsysteem). Als het lichaam antilichamen tegen stoffen aanmaakt die niet schadelijk zijn dan is het lichaam gesensibiliseerd (gevoelig gemaakt). Als er ook nog klachten (symptomen) optreden bij de blootstelling aan die stof  en dit kan bevestigd worden door de aanwezigheid van specifieke IgE antistoffen (sIgE) dan pas kan de diagnose allergie gesteld worden. 
 

Meer info over "wat is allergie"? [lees verder>>]

 

Anafylaxie is de extreme uiting van een allergische reactie. Ook kan een reactie optreden die lijkt op anafylaxie, maar waarbij het afweersysteem niet betrokken is, dan wordt er gesproken over niet-allergische anafylactische reactie (voorheen werd dit anafylactoïde reactie genoemd).
Er wordt vaak gesproken over de "anafylactische shock" of wanneer er over allergie gesproken wordt, gewoon "shock". Gelukkig komt deze specifieke allergische reactie niet zo vaak voor. Meestal zal er een anafylactische reactie! optreden. 

Een anafylactische reactie is dus meer dan alleen anafylactische shock:  
in het kort is een anafylactische reactie een allergische reactie waarbij het gehele lichaam in verweer komt door en tegen de stof waardoor de allergische reactie wordt uitgelokt. Dit houdt in dat er symptomen (klachten kunnen optreden op de huid; in het spijsverteringsorgaan (maag, (slok-) darmstelsel); ademhalingsorgaan (luchtwegen, longen); circulatiesysteem (hart, bloedsomloop door de aderen) en centraal zenuwstelsel.

Vaak treden symptomen door voedselallergische reacties eerder op bij de huid, spijsverteringssysteem en ademhalingssysteem in tegenstelling tot symptomen die optreden door insectengif of medicijnen, dan treden eerder klachten op van het circulatiesysteem zoals lage bloeddruk. Een anafylactische shock kan voorkomen als de bloeddruk erg laag wordt en en niet voldoende bloed meer bij de vitale delen kan komen, zoals de hersenen, waardoor er een shock reactie kan optreden.
 

Meer informatie over "wat is anafylaxis" vindt u hier [lees verder>>]