Omgang & Beheersing

 

Veelal wordt er pas ontdekt dat je iets mankeert nadat je klachten hebt gekregen na de blootstelling aan het allergeen. Maar je weet er nog niet veel van en je hebt er nog nooit mee te maken gehad.


De klachten die je krijgt, kunnen bijvoorbeeld optreden in het voorjaar of een andere periode in het jaar wanneer de natuur weer tot leven komt. De klachten zijn bijvoorbeeld, steeds terugkerende lopende neus en tranende ogen. Nadat je bij de dokter geweest bent blijkt dat je Hooikoorts hebt en je krijgt een antihistaminicum voorgeschreven die je dagelijks in het "pollenseizoen" moet innemen. Als je klachten zo erg zijn dat er een flinke aanslag op je dagelijkse activiteiten wordt gepleegd dan zou je je arts kunnen vragen of je niet in aanmerking kunt komen voor een immunotherapie voor de pollen of grassen waar je op reageert.

Iedereen krijgt klachten als je gestoken wordt door een bij of wesp. Dit is de zgn. toxicologische reactie, de reactie van het lichaam op het gif dat door het insect ingespoten wordt. Dit is normaal en kan in principe geen kwaad. Wees er wel op bedacht dat, afhankelijk van de gevoeligheid van de persoon, deze gifreactie kan variëren van milde klachten (een klein bultje, met lichte jeuk / pijn) tot een heftige reactie waarbij er een flinke huidreactie en veel jeuk kan optreden. Deze laatste reactie wordt een
"large local" genoemd. Kenmerkend aan dit soort reacties is dat de uitingen altijd aangesloten aan de plek van de steek optreden. Maar soms kan het erger worden, vooral als je in aanraking komt met de zgn "killer bee", deze is namelijk zeer agressief en als je overvallen wordt door een zwerm, dan kunnen ze je allemaal aanvallen en steken. Gelukkig komt deze bij niet voor in Nederland. Meer info over de bij vind je hier.

De eerste keer In aanraking komen met voedselallergische reacties gebeurt meestal onverwachts. Je krijgt klachten en je weet in eerste instantie niet eens waar deze klachten vandaan komen. Je gaat met je klachten naar de dokter en uiteindelijk wordt de diagnose voedselallergie gesteld. In enkele gevallen gebeurt het op een iets andere manier. Er treden klachten die er erg uitzien (en het waarschijnlijk ook wel zijn) en je gaat naar de spoedeisende hulp. Daar wordt je geholpen en na de behandeling wordt je weer terug verwezen naar je huisarts.

Risicofactoren

 

Er zijn niet veel bekende risicofactoren voor anafylaxie, maar sommige dingen die uw risico kunnen verhogen zijn onder meer:

 

  • Eerdere anafylaxie. Als u eenmaal anafylaxis hebt gehad, neemt uw risico van deze ernstige reactie toe.
    Toekomstige reacties kunnen ernstiger zijn dan de eerste reactie, maar dit hoeft niet. Het grootste probleem is de onvoorspelbaarheid van de ernst van een volgende allergische (anafylactische) reactie.

  • Astma. Mensen met astma hebben een verhoogd risico op anafylaxie.

  • Bepaalde andere voorwaarden. Deze omvatten hartziekten en een abnormale accumulatie van een bepaald type witte bloedcel (mastocytose).

Complicaties

 

Echter, een anafylactische reactie kan levensbedreigend zijn - het kan uw ademhaling of uw hartslag stoppen. Daarom moet u altijd voorbereid zijn en maatregelen genomen hebben om een anafylaxie te (kunnen) behandelen.

 

Er zijn verschillende oorzaken voor Anafylaxie. lees verder >>