Naam: Selderij, knolselderij

Wetenschappelijke naam: Apium graveolens

 

Komt voor in / als:

Selderij wordt als rauw of als gekookte groente geconsumeerd. Selderijzespice wordt in veel bewerkte voedingsmiddelen gebruikt, zoals kruidenmengsels, soepen, bouillons en saladedressings. 

 

Allergie-informatie:

 

Allergie voor selderij is geassocieerd met allergie voor berkenstuifmeel en ook allergie voor bijvoetpollen. Het meest voorkomende symptoom is het orale allergiesyndroom en verschillende andere voedselgerelateerde allergieën voor pollen. Er zijn echter ook ernstige reacties op selderij zoals anafylaxie gemeld. Rauwe selderij, gekookte selderij en selderij kruiden hebben allemaal reacties veroorzaakt, hoewel sommige mensen mogelijk niet reageren op gekookte selderij. Zo worden selderij en producten daarvan vermeld in bijlage II van de EU-richtlijn betreffende de informatievoorziening van voorverpakte levensmiddelen.

 

Aanvullende informatie over Selderij Allergie

 

Allergie voor knolselder knol (knolselderij), een lid van de familie Apiaceae, behoort tot de meest voorkomende voedselallergieën voor pollen in sommige Europese landen, zoals Zwitserland, Frankrijk of Duitsland. Selderij wordt geconsumeerd als rauwe of gekookte groente. Ernstige allergische reacties op selderij worden voornamelijk waargenomen na inname van rauwe selderij, maar kunnen ook optreden na inname van voedingsmiddelen die technologisch verwerkte of verwarmde wortels van selderij bevatten. Dit is vooral belangrijk omdat gedroogd poeder van de wortels van selderij wordt gebruikt als een goedkoop ingrediënt voor kruiden in veel bewerkte voedingsmiddelen zoals kruidenmengsels, soepen, bouillons en saladedressings. De allergie van selderijspice is aangetoond bij patiënten met een bekende allergie voor rauwe selderij in onze recente voedseluitdagingsstudies. Commercieel gebruikt selderiepoeder is dus niet veilig voor patiënten die allergisch zijn voor rauwe selderij. Bovendien bleef het allergeenpotentieel van selderij voor sommige patiënten behouden, zelfs na een uitgebreide thermische behandeling (> 60 minuten, bij een temperatuur van 100 ° C), wat duidt op een hoge hittebestendigheid van sommige van de selderingsallergenen.

 

Symptomen

 

Lokale reacties in de mond, zoals jeuk, maar ook systemische reacties die de huid, de neus en de longen en de maag beïnvloeden, of ernstige levensbedreigende reacties (anafylaxie) zijn waargenomen na inname van selderij. In vergelijking met allergische reacties op andere verse groenten is het beloop van selderijallergie vaak ernstiger. Tijdens provocatie-onderzoeken met selderij ontwikkelde 50% van de patiënten lokale reacties in de mond en 50% systemische reacties. Bij een aantal patiënten werden zelfs na contact van selderij met de mond systemische symptomen waargenomen zonder daadwerkelijke inname van het allergene voedsel.

 

Hoe veel is te veel?

 

De minimale dosis die allergische symptomen opwekt (drempelwaarden) is nog niet vastgesteld. 48% van de patiënten die orale provocaties met selderij ondergingen, ontwikkelden allergische symptomen bij een dosis van 700 mg.

 

Verwant voedsel (kruisreactiviteit)

 

Allergie voor selderij wordt vaak geassocieerd met pollinose bij berken en bijen. Daarom is de term berk-bijvoet-selderij-syndroom vastgesteld. Berkenpollen en allergie voor selderie zijn nauw verwant in Centraal-Europa, terwijl allergie voor selderie vaker optreedt bij patiënten met overgevoeligheid voor bijvoetpollen in Zuid-Europa. Bovendien is allergie voor wortel en specerijen sterk geassocieerd met selderijallergie. Patiënten met allergie voor selderij kunnen een specerijallergie ontwikkelen, in het bijzonder voor leden van de Apiaceae-familie zoals peterselie, koriander, komijn, anijszaad, maar ook voor paprika en peper. Allergeniciteit van stengelselderij en selderijzaad, die worden gebruikt voor kruiden en voor aromaproductie, zijn tot nu toe niet wetenschappelijk onderzocht in provocatieonderzoeken.

 

Wie, wanneer, hoe lang en hoe vaak?

 

In Zwitserland is ongeveer 40% van de patiënten met voedselallergie gevoelig voor wortelschors en er zijn ernstige anafylactische reacties gerapporteerd. In Frankrijk werd 30% van de ernstige allergische reacties op voedsel vermoedelijk veroorzaakt door selderij volgens de geschiedenis van de patiënt.

 

Diagnose

 

Voor de diagnose kunnen huidtesten met extract van selderij worden uitgevoerd, of kunnen bloedmonsters worden gemeten. Tot 85% van de patiënten met selderij-allergie verbeelden positieve resultaten in deze tests. Als rauwe selderij wordt gebruikt voor huidtest, is 96% van de allergische patiënten op basis van selderij huidtest-positief. Patiënten met allergie voor berken of bijvoetpollen kunnen echter positieve huidtest / in-vitro-resultaten vertonen voor selderij zonder te worden beïnvloed door allergische symptomen na consumptie van selderij. Positieve testresultaten moeten dus worden geïnterpreteerd op de achtergrond van een positieve casusgeschiedenis en / of orale blootstellingsonderzoeken.

 

Vermijding

 

Vanwege de hoge allergene potentie wordt selderij opgenomen in de lijst van voedingsmiddelen voor verplichte etikettering volgens de EU-richtlijn.

 

Andere informatie:

Knolselderij De grotere afbeelding rechtsboven toont stengelsteel, maar allergie voor knolselderij, een variëteit die als knolgewas wordt gekweekt (zie kleinere afbeelding) lijkt vaker voor te komen.

 

De variëteit Apium Graveolens Var. Rapaceum, wordt geteeld in de VS en variëteit Prinz is gebruikt in Europese studies naar selderijallergie.

 

Selderij en producten daarvan zijn opgenomen in bijlage II van de EU-richtlijn betreffende de informatievoorziening van levensmiddelen.

 

 

Instructievideo's

Voedselallergie Alerts

E-Shock, het Tijdschrift

Anafylaxiedag


Dagelijks leven

Hulpmiddelen

Wetgeving

Scholen, Kinderopvang