Medische Zaken

 

Hieronder vind je vragen en antwoorden over allergie en anafylaxis.

 

1. Wat is allergie / anafylaxis?

Allergie is een activiteit dat ontstaat wanneer het lichaam abnormaal gevoelig is voor een stof dat normaliter onschuldig is, zoals voedsel.

 

Allergie is gerelateerd aan het immuunsysteem. Gewoonlijk komt het immuunsysteem in actie tegen schadelijke zaken, zoals ziektekiemen. Maar het lichaam van een allergisch persoon gelooft dat, net als een ziektekiem, dit voedsel of andere stof een gevaar voor het lichaam is.

 

Wanneer een allergisch persoon wordt blootgesteld aan die stof, dan zal het immuunsysteem alles in werking zetten om het te bestrijden. dit is de reden voor de fysieke symptomen die horen bij een allergische reactie.

Helaas, kan deze goedbedoelde reactie door het immuunsysteem veel schade toebrengen.

 

De meest ernstige allergische reactie wordt anafylaxis genoemd. Anafylaxis is een ernstige reactie - het extreme einde van het allergische reactiepatroon - en kan fataal zijn wanneer niet tijdig behandeld met adrenaline.

Het hele lichaam wordt aangetast, vaak binnen minuten na de blootstelling aan het allergeen, maar soms ook pas na uren.

 

De oorzaken van een allergische reactie kunnen zijn:

Voedsel, Insecten, Latex of Medicijnen. U vindt daar meer informatie over op deze website bij de uitleg over Allergie.

 

Een meer zeldzame oorzaak van anafylaxis is:

 

Mastocytose:

Bij deze zeldzame ziekte is er een teveel aan mestcellen die grote hoeveelheden histamine vrij kunnen maken. Hierdoor kan de patiënt ook een anafylactische reactie krijgen. Voor deze patiënten is het nodig dat zeer zorgvuldig die stoffen worden vermeden die een reactie kunnen uitlokken. Meer informatie vindt u [link plaatsen]

2. Wat zijn de symptomen?

Allergische reacties verschillen in ernst. Milde of gematigde symptomen omvatten jeuk of zwellingen in de mond, galbulten overal op het lichaam, algehele rood worden van de huid of misselijkheid of overgeven.

Ernstige symptomen zijn een sterke daling van de bloeddruk (waar je zwak en flauw van wordt); ernstige astma; of het dicht gaan zitten van de keel.

Symptomen treden meestal op binnen seconden of binnen enkele minuten en kunnen zich zeer snel ontwikkelen. Incidenteel begint het na een paar uur na het contact met het allergenen voedsel of stof.

Anafylaxis is een zeer ernstige uiting van een allergische reactie dat een effect heeft op het hele lichaam, soms binnen minuten.


Gedurende een anafylactische reactie worden er veel chemicaliën vrijgemaakt uit mestcellen die de symptomen veroorzaken, zoals zwelling in de mond en/of de huid. Zwelling van de keel kan de ademhaling beperken, dat fataal kan zijn.

Anafylaxis symptomen omvatten:

  • algeheel rood worden van de huid. 
  • Netelroos (galbulten) overal op het lichaam
  • gevoel van doem 
  • zwelling van de keel en mond 
  • moeilijk kunnen slikken of spreken
  • veranderingen in het hartritme
  • ernstige astma
  • buikpijn, misselijkheid en overgeven 
  • plotseling gevoel van zwakte (door verlaging van bloeddruk) 
  • in een storten en bewusteloosheid.

Niet iedereen zal noodzakelijk al deze symptomen krijgen.

 

2. Heb ik een risico op anafylaxie?

De vragen di
e je moet stellen zijn:

  • Heb ik eerder een anafylactische reactie gehad?
  • Heb ik eerder gereageerd op een spoor allergeen? bijvoorbeeld: heeft een klein stukje dat de huid aanraakte een huidreactie gegeven?
  • Heb ik astma of ook andere allergieën

Wanneer de antwoorden op een van deze vragen Ja is dan kan een toekomstige reactie misschien wel ernstig zijn.


Zelfs als symptomen altijd mild geweest zijn, is het een goed idee om het toch te laten testen door je huisarts. Dit geldt zeker wanneer het gaat om een noten of pinda allergie die berucht zijn voor hun onvoorspelbaarheid.

Soms verergeren de symptomen wanneer kinderen de tienertijd binnen gaan

 

Wanneer je enige vragen hebt, bel het Nederlands Anafylaxis Netwerk hulplijn: 078 639 0356

 

4. Ik denk dat ik allergisch ben - wat moet ik doen?

 

Ga naar je huisarts. Een huisarts die kennis en ervaring heeft van (voedsel)allergie zal je vragen stellen en de juiste behandeling voorschrijven en wanneer hij het niet weet, moet hij je door verwijzen naar een specialist.
Dit geeft je de kennis om met je allergie om te kunnen gaan en te behandelen wanneer je onverhoopt toch een allergische reactie krijgt. 

 

Om meer specialistische begeleiding te krijgen moet je doorverwezen worden naar een allergoloog of specialist met kennis en ervaring met allergieën, vraag je huisarts om een verwijzing.
Op de website van het Nederlands Anafylaxis Netwerk staan de adressen van allergologen in Nederland en België.

Wanneer je na het bezoek weggaat en je hebt geen verwijzing of recept gekregen ga dan naar een andere arts voor een "second opinion" .

 

Je kunt altijd ook het Nederlands Anafylaxis Netwerk benaderen voor advies. hulplijn: 078 639 0356

 

5. Hoe en waarom gebeurt dit met mij?

Niemand weet met zekerheid waarom bepaalde personen allergieën ontwikkelen, of waarom ze allergisch worden voor een bepaald voedsel of stof.

 

We weten echter wel dat het onmogelijk is om een allergische reactie te krijgen door iets dat je nog nooit bent tegengekomen of nog nooit hebt gegeten.

 

Dit komt omdat de stof eerst "geïntroduceerd" moet worden aan jouw immuunsysteem.
Na de "introductie" zal eerst het lichaam gevoelig gemaakt (gesensibiliseerd) worden voor die stof voordat het lichaam kan reageren.

 

Wetenschappers hebben verschillende theorieën over wanneer en hoe dit proces van gevoelig maken gebeurt (sensibilisatie). Maar er moet nog meer medisch onderzoek gedaan worden willen ze duidelijkheid hebben.

Sommige mensen blijken genetisch meer geprogrammeerd te zijn om astma of allergie te ontwikkelen - deze mensen worden "atopisch " genoemd. 

 

Het is belangrijk je te realiseren dat er niets is dat jij of iemand om je heen anders gedaan zou kunnen hebben.

Niemand kan de schuld krijgen - je bent slechts het slachtoffer van je genen, omgeving en pech.

Het heeft geen zin te bedenken "had ik maar nooit die boterham met pindakaas gegeten".

 

6. Behandeling

Het eerst aangewezen middel voor eerste hulpbehandeling van een anafylactische reactie is adrenaline (ook wel epinefrine genoemd). Mildere en gematigde reacties kunnen behandeld worden met antihistamine.

 

Tijdens een anafylactische reactie, "lekken" de aderen, zwellen delen van het lichaam en kun je ademhalingsproblemen krijgen en/of daalt de bloeddruk. 

Adrenaline reageert heel snel door de aderen samen te trekken, spiermassa in de longen te ontspannen waardoor de ademhaling verbeterd, stimuleert de hartslag en helpt tegen zwelling rond gezicht en lippen.

 

Mensen die een risico hebben op ernstige reacties (door welke oorzaak dan ook) moeten voorgevulde adrenaline injector sets bij zich hebben, zoals de Emerade®, EpiPen® of de Jext®.

Dit klinkt beangstigend maar dat is het niet!! De adrenaline auto-injector die voorgeschreven wordt is eenvoudig in het gebruik - de naald is verborgen en je kunt de naald niet eens zien, zelfs niet wanneer deze gebruikt is.
De adrenaline auto-injector is alleen op recept verkrijgbaar. 

 

Antihistamine kan ook voorgeschreven zijn wanneer de arts er op vertrouwd dat de symptomen alleen maar mild zullen zijn en blijven. Maar dat is een lastige beslissing om te nemen.
Zorg dat je altijd een adrenaline auto-injector bij je draagt en dat je weet hoe jij, maar ook je vrienden, hoe en wanneer je de adrenaline auto-injector moet gebruiken en toedienen. En wanneer je maar ook enige twijfel hebt, dien de adrenaline auto-injector toe en bel 112 voor een ambulance.