E-Shock Voorjaar 2018

Apotheker redt toerist

Apotheker geprezen voor het redden van de 17-jarige toerist die een anafylactische shock had opgelopen
De tiener en zijn moeder waren op O'Connell Street in Dublin toen de tiener leed aan een ernstige allergische reactie.

Maandag 16 april 2018

Een apotheker wordt geprezen voor het redden van een tiener die een anafylactische shock op O'Connell Street in Dublin heeft gekregen na het per ongeluk eten van een pinda-brownie.

De moeder van de 17-jarige tiener kwam op zaterdagavond rond 21.00 uur de Hickey's Pharmacy binnen en zei dat haar zoon een ernstige allergische reactie heeft.

De jongeman wachtte buiten, omdat hij moeite had met ademhalen en zei dat hij frisse lucht wilde. De moeder en haar zoon waren Amerikaanse toeristen.

 

Een apotheker bracht hem naar binnen, gaf hem een adrenaline-injectie en belde de ambulance.

 

Een getuige zei dat de jongeman "een extreem gezwollen nek" had, aan zijn nek trok en bleef zeggen "laat me alsjeblieft niet doodgaan".

 

De apotheker gaf de man zeven minuten later een nieuwe injectie met adrenaline en "hij begon beter te worden".

De ambulance arriveerde kort daarna, en tegen die tijd was de conditie van de tiener verbeterd.

De ambulanceploeg nam hem mee naar de achterkant van de ambulance en bewaakte zijn toestand een paar minuten en gaf hem zuurstof, maar hij ging niet naar het ziekenhuis.


Tijdens het incident, dat 15-20 minuten duurde, was de apotheek gesloten voor klanten.
Een getuige prees de jonge apotheker voor haar snelle reactie op het ernstige incident en zei: "de meeste mensen raken in paniek en doen niets uit shock, maar ze is duidelijk getraind om snel te handelen".
Sprekend op TheJournal.ie, hoofd apotheker bij Hickey’s Pharmacy Group Tom Concannon zei dat de apotheker net haar opleiding van vorig jaar had afgerond.

 

"Apothekers zijn daar allemaal voor opgeleid en ook andere medewerkers zijn getraind - niet om medicijnen toe te dienen - maar om te reageren door de winkel te sluiten om er zeker van te zijn dat de scène veilig was."

 

Hij legde uit dat drie doses adrenaline meestal het maximum is dat nodig is in gevallen zoals deze, waarvan hij zei dat hoewel ze zeldzaam zijn, maar wel zeer ernstig zijn. Een anafylactische reactie is echt gevaarlijk, als hij niet naar een apotheek was gegaan of een dosis adrenaline had toegediend gekregen, is er een kans dat hij zou zijn overleden - het is levensbedreigend.

Hij zei dat dit de achtste keer is dat een incident zoals dit in zijn apotheken is gebeurd - dus het is nog steeds een zeer zeldzame gebeurtenis. We zijn blij als alles goed gaat, natuurlijk. Apothekers worden voor die situaties opgeleid - maar uiteindelijk worden apothekers niet dagelijks met die situaties geconfronteerd. Het was na 21.00 uur op een zaterdag. En het is een belangrijke zaak... je moet nog steeds snel reageren en [in dit geval de apotheker] deed het heel goed.

 

Hij zei dat de vrouw en haar zoon heel dankbaar waren voor hun hulp; een paramedicus kwam naar de winkel om te zeggen dat alles in orde was en dat de tiener in orde zou zijn. Concannon zei dat het belangrijk is voor iedereen die een bekende allergie heeft om altijd EpiPennen® bij zich te dragen.

 

Onthoud in dit geval dat de anafylactische reactie plaatsvond om 21:00 uur 's avonds, we zouden op dat moment een van de weinige apotheken zijn geweest die open zijn.

 


Original link: http://www.thejournal.ie/pharmacist-saves-teenager-anaphylactic-shock-3959612-Apr2018

Download
Apotheker redt toerist
Een anafylactische reactie op straat, na het eten van iets waar toch dat allergeen waar je anafylactisch op reageert, in zit. Gelukkig heeft deze apotheker de zaak goed in geschat en direct hulp geboden. Download het artikel en lees verder.
-
Apotheker redt Toerist.pdf
Adobe Acrobat document 316.5 KB