BESCHERM JEZELF EN ANDEREN TEGEN COVID-19

HYGIËNE & PREVENTIE

De beste manier om er voor te zorgen dat je  niet besmet raakt met het SARS-CoV-2 virus en daardoor geen COVID-19 ontwikkelt is er voor te zorgen dat je niet in contact komt met het SARS-CoV-2 virus!

Dat is gemakkelijke gezegd dan gedaan, gezien de ongelofelijk snelle opmars van het aantal mensen wereldwijd dat besmet is geraakt en ziek zijn geworden. 

 

Eenvoudig gezegd gaat het om deze zaken: 
Blijf veilig door enige eenvoudige maatregelen, zoals fysiek afstand houden, adembescherming dragen, speciaal wanneer afstand houden niet kan worden volgehouden, Kamers/ruimten/kantoren/werkplaatsen, etc. goed ventileren, vermijd drukken plekken met veel mensen en vermijd dichte nabijheid/contact, maak regelmatig en frequent uw handen schoon met water en zeep (was ten minste 30 seconden ook tussen de vingers), en als je hoest bedek dan je mond met de elleboog of met een papieren tissue (deze kun je wegdoen in een afgesloten prullenbak, dus niet op straat gooien). Controlleer de plaatselijke adviezen waar je woont en werkt. Volg deze op!! 
En volg al de preventieve aanbevelingen op!!

 

Waarom is afstand houden zo belangrijk?

Dit coronavirus (SARS-CoV-2) is niet luchtgedragen zoals sommige andere virussen. Maar dat wil niet zeggen dat het zich niet door de lucht kan verplaatsen. Dat kan wel, maar dan heeft het een hulpmiddel nodig. 
Nadat iemand besmet is geraakt zit het virus dus in het lichaam, en de meest voorkomende locatie waar het virus zit is in de luchtwegen. 


Mensen ademen om te overleven en bij dat ademen komen er naast de "lucht" (een samenstelling van stikstof, zuurstof en nog een paar andere stoffen ) ook waterdamp vrij in de omgeving van de mens. 
Denk hier maar eens aan wanneer je buiten loopt in de kou, je zult dan zien dat je adem zichtbaar is als een wolkje en dat dat wolkje even blijft zweven voordat het verder oplost in de lucht of langzaam neer daalt. 


Virussen zijn minuscuul kleine deeltjes die zelfs met een normale microscoop niet of niet goed zichtbaar zijn. Doordat ze zo klein klein zijn heeft een virus ook maar een heel klein hulpmiddel nodig om zich te kunnen laten verplaatsen. Zo'n hulpmiddel zou dus de heel kleine waterdruppeltjes zijn die een mens uitademt. En dat gebeurt dus ook bij besmette mensen. 
Via de adem van besmette mensen wordt dus het virus naar de omgeving uitgestoten. in deze bijna niet zichtbare "wolk" van ademlucht zitten dus heel veel virussen! en iedereen die in de nabijheid is zal dan ook een gedeelte van die "wolk" lucht inademen en kan dus op die manier besmet raken. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat de grotere druppeltjes (nog steeds niet of bijna niet zichtbaar) slechts een beperkte afstand kunnen afleggen voordat het naar beneden valt en het ingeademd kan worden. De exacte afstand is niet duidelijk maar in Nederland wordt daarvoor 1,5 meter aangehouden. (WHO houdt 1 meter aan, het VK 6 foot (180 cm, andere landen hebben zo ook hun eigen afstand). Onderzoek heeft wel uitgewezen dat aerosolen (waar dus ook virussen in kunnen zitten) in een niet-geventileerde ruimte (waar dus geen schone luchtstroom is) tot wel 8 meter kunnen reiken en wel 20 minuten in de omgevingslucht kunnen blijven hangen.

Nog niet zeker is of de hoeveelheid aanwezige virus in aerosolen voldoende is om mensen te besmetten. Dit wordt nog steeds onderzocht. Maar feit is dus dat wanneer je zonder beschermingsmiddelen in de nabijheid of in een niet-geventileerde ruimte bent als een besmettelijk persoon, je kans hebt om zelf besmet te raken. 

Om bovenstaande redenen is afstand houden dus cruciaal om niet besmet te raken!

Ook andere middelen zijn van belang om er voor te zorgen dat je niet besmet raakt. 
Juist omdat het virus zich in het lichaam kan dringen via de mond, neus of ogen is het van belang om die delen goed te beschermen. Uiteraard kan het virus zich ook op het lichaam vestigen door directe overdracht of via oppervlakken van dingen waar het virus op is gekomen. Maar gelukkig is de huid zelf al een goede beschermer. Wanneer de huid niet beschadigd is is de huid een barrière voor stoffen, bacteriën en virussen. binnendringen via de niet beschadigde huid is moeilijk zo niet onmogelijk. 

Echter, wanneer je niet weet dat je deze niet zichtbare overdracht op de huid, met name de handen en vingers heeft plaats gevonden, en je raakt met die "vieze" handen je lippen, mond, neus, of ogen aan, dan kan het eventueel aanwezige virus via die weg in het lichaam komen en zal zich daar razendsnel vermenigvuldigen. Doordat het immuunsysteem reageert op deze indringer, kan de ziekte COVID-19 ontwikkelen.

 

Beschermingsmiddelen tegen besmetting met het virus.

Hierboven staan enige voorbeelden van gangbare mondkapjes (eigenlijk mond-neuskapjes). en hieronder ziet u een gelaatscherm en wanneer dit samen met een adembescherming gebruikt bent u beter beschermd wanneer de omstandigheden dat vragen.
 

 

Voor alle duidelijkheid: behalve het gelaatscherm beschermen de getoonde adembeschermingsmiddelen jezelf niet optimaal. 

Trouwens gezien de praktische problemen zijn volgelaatsmaskers zoals deze gebruikt worden in de chemische, biochemische of ziekenhuis en laboratoria niet in dit overzicht opgenomen. Ze zijn voor algemeen gebruik door het algemene publiek ook niet geschikt en te duur.

Maar door het gebruik van adembescherming wordt je omgeving wel beter beschermd. Het mond-neuskapje filtert wel een belangrijk deel van de uitgeademde lucht (waar mocht je besmet zijn dus ook virussen in zitten). en beschermd dus wel de mensen in jouw omgeving voor een groot deel. 
Onthoud: 100% veiligheid, wat sommigen "eisen" is in de realiteit niet te realiseren. Je kunt wel je best doen en afhankelijk van de omstandigheden en gebruikte middelen een zo hoog mogelijk percentage veiligheid bereiken.

     

Een ander beschermingsmiddel zijn nitril (een kunststof) handschoenen. Deze beschermen tegen handcontact wanneer je bijvoorbeeld in een potentieel besmette ruimte moet komen, omdat je de zorg hebt voor iemand (vader, moeder, kind, opa, oma, tante, oom, etc) die besmet is met het coronavirus (SARS-CoV-2). Let er dan wel op dat je toch niet je gelaat, ogen, neus of mond aanraakt wanneer je de handschoenen draagt, want dan kun je alsnog besmet raken. Na gebruik moet je de handschoenen weggooien in de vuilnisbak (restafval, want dat wordt verbrand) of een aparte container. 

Effecten en nut van beschermingsmiddelen

Er is al heel wat discussie geweest en is er nog steeds over het gebruik van de mondkapjes. 

Wat opvalt is dat alle mondkapjes over een kam geschoren worden, echter er zijn wel degelijk effectiviteits- en kwaliteitsverschillen in de typen mond-neus adembescherming.

 

Waarom moet je een masker dragen?

  • Maskers zijn essentieel voor de onderdrukking van de overdracht en red levens. 
  • Maskers zouden gebruikt moeten worden als onderdeel van het uitgebreide "totale aanpak" benadering, inclusief fysieke afstand houden, vermijden van mensendrukte, afgesloten en close-contact omstandigheden, goede ventilatie, schoonmaken van handen, bedekken wanneer je niest of hoest, en meer. 
  • Afhankelijk van het type, kunnen maskers gebruikt worden voor ofwel bescherming van gezonde personen of om te voorkomen dat er overdracht plaats vindt. 

 Wie zou welk masker moeten dragen?

  • Medische maskers zijn aanbevolen voor: 
  • Gezondheidspersoneel in klinische omstandigheden.
  • Iedereen die zich niet lekker voelt, inclusief mensen met milde symptomen, zoals spierpijn, licht hoestklachten, zere keel of moeheid.
  • Iedereen die wacht op de uitslag van de COVID-19 test of die positief is getest.
  • Mensen die voor iemand zorgt die verdacht wordt of waarbij bevestigd is dat deze COVID-19 heeft buiten een gezondheidsfaciliteit (ziekenhuis, gezondheidscentrum, e.d.) 

Medische maskers worden ook aanbevolen voor de volgende groepen, omdat deze een groter risico hebben om ernstiger ziek te worden met COVID-19 en zouden kunnen overlijden:

 

Niet-medische, stoffen maskers kunnen gebruikt worden door het algemene publiek beneden de leeftijd van 60 jaar en die geen onderliggende gezondheidsaandoening heeft. 

 

WANNEER zou het algemene publiek een masker moeten dragen?

 

In gebieden waar het virus (kan) circuleren, zouden er maskers gedragen moeten worden wanneer je in een mensenmenigte bent waar je tenminste GEEN 1.5 meter afstand kunt bewaren van anderen, en in ruimten met slechte of onbekende kwaliteit luchtventilatie. Het is niet altijd gemakkelijk te bepalen wat de kwaliteit van ventilatie is, wat afhankelijk is van de hoeveelheid van luchtverwisseling, recirculatie en verse buitenlucht suppletie. Dus, wanneer je twijfelt, is het veiliger om eenvoudig een masker te dragen.

 

Je moet altijd! je handen schoonmaken voordat en nadat je een masker op- en afzet, en voordat je het aanraakt terwijl je het draagt. Terwijl je een masker draagt, moet je toch nog zoveel als mogelijk is de fysieke afstand van 1,5 meter houden van anderen . Het dragen van een masker betekent niet!! dat je dichtbij in de nabijheid van andere mensen kunt verblijven.  

 

Voor publieke binnenruimten, zoals drukke winkelcentra, religieuse gebouwen (kerk, moskee), restaurants, scholen, en openbaar vervoer, moet je je in ieder geval aan de geldende regels houden, maar je zou eigenlijk een masker moeten dragen wanneer je geen fysieke afstand kunt houden van anderen. 

 

Wanneer je thuis een bezoeker ontvangt die geen deel uitmaakt van je huishouding, draag dan een masker wanneer je geen afstand kunt bewaren of wanneer je slechtere ventilatie hebt. 

 

Buitenshuis, draag een masker wanneer je geen voldoende (1,5 meter) afstand kunt bewaren van anderen. Sommige voorbeelden zijn drukke markten, winkelstraat vol met mensen en bushaltes.  

 

Moet ik een masker dragen terwijl ik aan het sporten ben?

 

Zelfs wanneer je in een gebied bent waar COVID-19 overdracht plaats kan vinden, zouden maskers niet gedragen moeten worden bij krachtige fysieke inspanningen door het risico van verminderde ademcapaciteit. Ongeacht hoe intens je aan het sporten bent, houd tenminste 1,5 meter afstand van anderen, en wanneer je binnenshuis bent, zorg er voor dat er adequate ventilatie is. 

 

Hoe kies ik welke stoffen masker ik koop, of ideale passing en stof wanneer ik het zelf maak?  

 

Controleer op filtratie, ademend vermogen, en passing wanneer je voor een stoffen masker kiest. Het moet comfortabel op zijn plaats blijven met kleine aanpassingen met gebruik van elastiekbandjes of touwtjes. Er zijn verschillende masker vormen zoals plat-gevouwen, of eendenbek - vind die ene die het dichtste over de neus, wangen, en kin past. Wanneer de randen van het masker niet dicht tegen het gezicht zitten en schuift, zoals bij het spreken, kan er lucht binnendringen bij de randen van het masker in plaats van dat het gefilterd wordt door de stof. Maskers met ventilatie openingen of uitademkleppen worden niet geadviseerd omdat ze ongefilterde adem toelaten te ontsnappen uit het masker. 

Stoffen maskers moeten gemaakt zijn van drie! lagen stof: 

  • binnenlaag van absorberend materiaal, zoals katoen.
  • middenlaag van niet-gewoven niet-absorberend materiaal, zoals polypropyleen.
  • buitenste laag van niet-absorberend materiaal zoal polyester of een mengsel met polyester. 

Wanneer stof gekocht wordt in een winkel, controleer voor de zekerheid of het de nationale kwaliteitseisen heeft. 

 

Kijk naar deze video over de WHO's aanbevolen stoffen masker materiaal (in het Engels) voor meer informatie. 

 

Het dragen en schoonmaken van een masker

Hoe zet je het masker op en draag je het masker?

  • Voordat het masker wordt aangeraakt, maak je je handen schoon met een op alcohol gebaseerde handreiniger of met water en zeep.
  • Inspecteer het masker op gaten of scheurtjes en gebruik geen masker dat beschadigd is.
  • Pas het masker aan opdat het je mond, neus en kin bedekt, waarbij er geen openingen ontstaan aan de zijkanten.
  • Plaats de bandjes achter je hoofd of oren, Kruis de bandjes niet omdat er hierdoor openingen aan de zijkant kunnen ontstaan.
  • Vermijd aanraking van het masker wanneer je het draagt. Wanneer je het aanraakt, maak je handen schoon.
  • Verwissel je masker wanneer het vies of nat wordt. 

Hoe zet je het masker af en berg je het stoffen masker op.

  • Maak je handen schoon voordat je het masker afzet.
  • Zet het masker af door de bandjes bij de oren vast te pakken en het masker te verwijderen. Vermijd om de voorkant van het masker aan te raken.
  • Wanneer je masker niet vuil of nat is en je wil het hergebruiken, stop het in een schone plastic afsluitbaar zakje. Wanneer je het weer gaat gebruiken, pak het masker dan bij de elastieke bandjes vast wanneer je het uit het zakje haalt. 
  • Maak je masker eens per dag schoon
  • Maak je handen schoon nadat je het masker hebt verwijderd en zorg er voor dat je voor die tijd je mond, neus of ogen niet aanraakt. 

Hoe maak je een stoffen masker schoon.

  • Was stoffen maskers met zeep of wasmiddel en bij voorkeur warm water (ten minste 60 graden Celcius) ten minste 1x per dag. 
  • Wanneer het niet mogelijk is om het masker te wassen in heet water, was het dan in zeep/wasmiddel en water op kamertemperatuur waarbij het masker gedurende 1 minuut in water wordt gekookt. 

Algemene tips: 

  • Zorg er voor dat je handen schoon zijn voordat je je masker aanraakt.
  • Zorg er voor dat je je eigen masker hebt en deze niet deelt met anderen. 
  • Weersta de verleiding om je masker naar beneden te trekken over je kin of af te doen je praat met andere mensen.
  • Berg je masker niet op door het om je arm te of pols doen of door het onder je kin te hangen of nek. In plaats daarvan berg het op in een schoon plastic zakje.